"Продължаваме промяната" няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с експерти, каза спред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно изборно събрание на партията.

"Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ. Това е негов избор. Сега най-важното е, че главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори. Следващите двама министри на МВР и на електронното управление ще ни покажат в каква посока ще се движат - ще има ли много купен вот, ще бъдат ли изгорени 400 хил. гласа на българските граждани. Ще следим внимателно", каза той.

"Ще наблюдаваме изключително внимателно избора на министър на вътрешните работи и на електронното управление", коментира по-раноДаниел Лорер. Той определи като компромис и подкрепата на ПП за избор на Главчев за председател на Сметната палата.

На свой ред премиерът в оставка Николай Денков заяви заяви, че ПП няма да изтегля зам.-министрите си, тъй като Главчев следва да реши с кои хора може да работи и с кои не. Той отказа да отговори въпрос дали е имало по-добри кандидат.

Денков бе категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той.

"Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача, заяви Денков.

Денков определи като провокации въпросите за това защо сега ПП критикува Главчев, който само преди няколко месеца бе избран за председател на Сметната палата. По думите му компромисите тогава били нужни.

"Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ", каза Денков.

Той посочи, че този тип провокации с нищо няма да помогне. Факт е, че ние през цялото време се опитваме да деполитизираме тези системи. Всъщност, ако трябва да резюмирам с едно изречение - това, че се разпадна правителството и не се реализира ротацията, е именно поради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури в тези контролни институции, обясни Денков.

Dir.bg