Държавният глава Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател. Днес президентът го прие, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Биография

Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата. на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание., след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-ма се въздържаха. "За" гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, според справка в интернет страницата на Народното събрание.

Главчев е роден в София, сочи информация на сайта Сметната палата. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители.
Още по темата
Главчев: Не съм готов с кабинет, отдавна не сме се виждали с Борисов
Радев връчи папката на Главчев, той обеща кабинет с неопетнени експерти
Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.

Какво обеща Главчев?

Ще се стремим към избори "две в едно". Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили, подчерта кандидатът за служебен премиер.

Упреците към мен са, че съм ярка политическа фигура, но от две-три години тази яркост избледня, а отпреди няколко месеца съвсем я няма. Няма срок в Конституцията, но разумният срок е една седмица, каза Главчев в отговор на въпрос колко време ще му е необходимо за съставяне на правителство.

Министри има по министерствата, ще търся експерти, равно отдалечени от всички политически сили и хора, които не са компрометирани и с добро име в обществото. Може да се каже, че стартирам разговорите от сега, допълни Димитър Главчев.

Ще водя разговори с много хора, отговори Димитър Главчев на въпрос дали би поканил министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов в служебния кабинет. Не знам обаче дали пък няма упрек, че и той е политическо лице, каза той и добави, че Калин Стоянов е експерт в областта, такива има и други. Не виждам как ще бъде в това правителство, каза Димитър Главчев за министъра на финансите в оставка Асен Василев.

Позицията ми към Украйна не се различава от тази на парламента и на Министерски съвет, уточни той.

Европейският път на България, еврозоната и Шенген по суша ще бъдат сред приоритетите на кандидата за служебен премиер.

Днес.бг