"Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него". Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.

"България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници", заяви Габриел.

Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът.

България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, каза още Габриел.

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата.

Dnes.bg