Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на годината. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. Както е известно, от днес България е в Шенген по въздух и вода.

“Показахме и продължаваме да показахме на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по пътя към Европа през България, тъй като трудно ще преминат българо-турската граница”, заяви Стоянов.

Не бива да забравяме факта допреди няколко месеца, че България беше тотално блокирана за всякакви преговори за членство в Шенген, каза още Стоянов, цитиран от БТА.

"Не съм разговарял с бъдещия служебен министър-председател. Предполагам, че това евентуално може да се случи през следващите дни", каза още МВР шефът.

Стоянов обясни пред журналисти, че ще се отзове на покана за преговори, ако получи такава за поста на служебен вътрешен министърър. “Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста”, каза още министърът в оставка.

За пореден път да кажа, че аз получих покана да стана част от кабинета „Денков“ лично от Кирил Петков, който ми разясни, че аз ще бъда част от кабинета като експерт, заяви Калин Стоянов. Нямам политически обвързаности, еднакво отдалечен съм от всички политически партии и най-вече от техните лидери, добави министърът.

Днес.бг