Продължаваме промяната" се впуска в предизборната кампания с "изключително висок боен дух" и незначителни смени в тясното си ръководство. Лидерите на партията Асен Василев и Кирил Петков заявиха, че формацията ще участва съвместно с "Демократична България" в надпреварата за Европейски и национален парламент и заедно да се борят за първото място.

Влизаме с ясното съзнание, че ще се появим заедно с "Демократична България", защото разбрахме, че заедно сме силни и заедно представляваме една общност.

 

Кирил Петков

"Всички други партии се съобразяват, ако имаме политическата сила. Затова ще излезем пред българския народ и ще кажем: дайте ни тази сила, за да може този план, тези реформи, тази визия за България да стане реалност. Искаме да сме първа политическа сила, за да покажем, че повечето български граждани стоят зад тази визия", каза Кирил Петков на брифинг след двудневното отчетно-изборно събрание на партията.

На въпрос с кого е готова да преговаря "Продължаваме промяната" след изборите Асен Василев заяви, че това би бил "всеки, който е готов да подкрепи европейския път на България".
"Ние търсим подкрепа, за да се свърши определена работа, а не по някакъв друг признак. Ако има партии, които са готови да застанат зад това България да продължи по пътя към Европа, да продължим инвестициите в превъоръжаването на армията, да продължим да повишаваме доходите и да намаляваме неравенствата, да няма уговорени мачове, да имаме нормална съдебна система, нормална прокуратура, нормални регулатори, ние ще преговаряме с тях. Това е нещото, за което ние ще търсим подкрепа", подчерта Василев.

Вчера колегата му Кирил Петков заяви, че формацията е готова да преговаря с ГЕРБ и ДПС, "но не на цената нашите принципи".

Петков заяви, че новият Изпълнителен съвет на партията (или т.нар. тясно ръководство) представлява "генералите на промяната, които ще започнат да водят следващата кампания, за да покаже партията и коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", че България може да бъде нормална европейска държава.

Новият състав е, както следва:

Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Никола Минчев, Даниел Лорер, Калина Константинова, Лена Бориславова, Венко Сабрутев, Венеция Нецова-Ангова, Христо Петров, Андрей Цеков, Методи Байкушев и Петър Куленски.

От този списък става известно, че от тясното ръководство на партията са изпаднали Калоян Икономов, Ивайло Шотев и Росен Костурков.

Напред към евровотаСред останалите теми, обсъждани на общото събрание на "Продължаваме промяната", бе определянето на кандидатите за евролистата. Кирил Петков изтъкна, че е много горд, че евролистата е била избрана "без предварителни договорки и запазени места".

Тяхната окончателна подредба в общата листа ще стане известна след обсъждане с ръководството на "Демократична България". Както стана известно още през януари обаче, "Продължаваме промяната" ще предложи на "Демократична България" Никола Минчев да оглави листата за евроизборите. За места в евролистата ще се борят:

  • 1. Борислав Антониев Антонов
  • 2. Виктор Петков Бонев
  • 3. Даниел Максим Лорер
  • 4. Деница Димитрова Симеонова
  • 5. Ива Богданова Руйчева
  • 6. Искрен Николаев Митев
  • 7. Красимир Владимиров Александров
  • 8. Марин Йонков Йотов
  • 9. Мирослав Йорданов Мавров
  • 10. Настимир Ананиев Ананиев
  • 11. Светлан Алексеев Илиев
  • 12. Христо Йорданов Даскалов
  • 13. Христо Христов Петров
  • 14. Явор Руменов Божанков


По време на пресконференцията лидерите на "Продължаваме промяната" отказаха да отговорят на въпроса дали Андрей Гюров, който преди да стане подуправител на БНБ, бе част от тясното ръководството на партията, е заявил категоричното си съгласие пред президента Румен Радев да стане служебен премиер. По-рано днес Петков заяви, че ако Андрей Гюров е бил избран, е нямало да откаже, и "то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България".

"Аз познавам Андрей Гюров, той никога не е бягал от отговорност и не би бягал от отговорност. Ние сме горди, че хора като него в такива моменти биха взели тежкото, но национално-отговорно решение, независимо на каква цена", коментира Петков. След настояване от страна на журналистите за отговор Асен Василев отвърна: "питайте Андрей Гюров и президента."

Дневник