Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер, заяви подуправителят на БНБ Андрей Гюров пред БТА. Така той сложи край на спора дали само Димитър Главчев е дал съгласие да поеме поста.

"Като подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции. Централната банка е независима институция и като неин представител категорично смятам, че не е добра идея тя да се въвлича в политическия процес, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически дискусии", посочи Гюров, който след като бе избран за подуправител на БНБ веднага подаде оставка от ръководството на ПП.

Той допълни, че подробностите от разговора между него и президента не са публични и не ги е коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер, посочи Андрей Гюров.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви днес в предаването "Неделя 150" на БНР, че не е вярна тезата, че ще има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел да бъде кандидат за служебен министър- председател. Ние знаем, че примерно Андрей Гюров, ако беше избран, щеше да приеме, нямаше да откаже, и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България, каза Петков.

По-късно на брифинг на ПП след отчетно-изборнатото събрание на партията Петков и Василев отказаха да отговорят на въпроса дали подуправителят на БНБ Андрей Гюров изрично е казал пред президента Румен Радев, че би поел поста на служебен премиер. Петков повтори, че познава Андрей Гюров и знаел, че никога не е бягал от отговорност. Той има ясна позиция и ние сме горди, че хора като него в такива тежки моменти биха взели националното решение, добави Петков.

Димитър Гюров се срещна с президента Румен Радев на 29 март. След срещата Гюров заяви, че са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната. На въпрос дали би станал служебен премиер, тогава Гюров каза, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.

На 29 март държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а на следващия ден му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамкте на седем дни.

Дир.бг