Ще одобрим 72 млн. лева по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и на общините - за увеличаване на заплати в администрацията на ведомствата, за персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"Това е само първата част от увеличението на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията", обясни премиерът.

"До края на това правителство остава около седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица Министерският съвет ще заседава два пъти - в понеделник и в сряда, както поехме ангажимент, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство", съобщи още Денков.

Той подчерта, че на днешното заседание Министерският съвет ще разгледа 20 точки в дневния си ред.

"Ще одобрим близо 32 млн. лева от централния бюджет за 76-те модернизирани вагона от "Дойче бан" за пътнически превози на Българските държавни железници. След години чакане, с подмяната на подвижния състав държавата ще осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване, с предвидим график, без закъснения. Промяната ще усетят всички пътници в тези влакове", посочи още премиерът в оставка.

Николай Денков добави, че днес ще бъде взето и правителствено решение за отпускане на 15 млн. лева от бюджета на Министерството на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените. По думите му това ще има пряко отношение към справянето с демографската криза.

Николай Денков съобщи и за друго решение за днес, което, според него, българският бизнес чака от години.

"Ще приемем реда за въвеждане в експлоатация на автоматизираната информационна система за издаване на т. нар. синя карта. Тази система ще дигитализира процесите, свързани с издаване на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички участници. Целта на синята карта на Европейския съюз е създаване на по-привлекателна и по-ефективна общоевропейска система за привличане на квалифицирани кадри. Това е пътят към решаване на проблема с недостига на кадри, от който страдат почти всички бизнеси в България", каза още министър-председателят в оставка Николай Денков.

Дир.бг