В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) няма излишък, който да осигури изплащането на 75 лв. великденска добавка на 534 хил. пенсионери, които получават пенсия под 526 лв. Това обяви на брифинг в Министерството на финансите министърът в оставка Асен Василев по повод предложението на ГЕРБ и ДПС , което беше внесено в Народното събрание днес.

 

Той разясни, че към момента в бюджета на Националния осигурителен институт са събрани 6 млн. лева допълнително, които не биха били достатъчни за покриване на цялата сума от 40 млн. лева за добавките.

"Ако сега похарчим 40 млн. лева, а до края на декември не сме събрали 40 млн., в края на годината ще има дефицит в НОИ. Ако средствата вече ги има натрупани, такъв дефицит няма да се появи, но в момента в НОИ има 6 млн. лева", каза Василев. По думите му при условие, че няма такъв излишък, приемането на едно такова решение от Народното събрание, което не включва компенсиране от държавния бюджет поставя под риск възможността да се направят трайните увеличения на пенсиите, които са предвидени от юли месец.

На въпрос дали тези средства могат да бъдат отделени от държавния бюджет, Василев заяви, че за да се случи това, трябва да се направи актуализация на държавния бюджет, в която да се гласува допълнителен трансфер към бюджета на НОИ. Такава актуализация няма предвидена, а в проекторешението е записано НОИ да намери тези средства от вътрешни спестявания и преизпълнение на приходите.

Василев припомни и принципната позиция на министерството, която е, че пенсиите трябва да се увеличават трайно, а не да се дават еднократни помощи.

"Даването на добавки предизборно е изключително порочна практика. Тя дели пенсионерите на групи, а нашите пенсионери имат достойнство. Тези пари не са подаяние, тези пенсии те са си ги заслужили, като са си плащали осигуровките през годините. Раздаването на пари безпринципно е изключително порочна практика, за да може пенсиите да се държат ниски", подчерта министърът.

Той призова политическите сили да не се заиграват с евтин популизъм, а да направят това, което е правилно, и да осигурят трайно увеличение на пенсиите.

Дневник