Най-малко 29 души загинаха днес при пожар в жилищен блок в квартал "Шишли" в Истанбул, предаде турската държавна телевизия "ТРТ-Хабер" (данните са към 17:20 ч. българско време; в оригинала се съобщаваше за 27 жертви - бел. ред.).

По информация на телевизия Си Ен Ен-Тюрк в момента продължава лечението на трима души в болница. Състоянието им е много тежко. Валията на Истанбул Давут Гюл каза, че на този етап не е установена точната причина за пожара.

Пожарът се разрази в 16-етажна сграда. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу пристигна на мястото на инцидента.

Инцидентът е станал около 13:00 ч. Според първоначалната информация до трагедията се е стигнало, след като по време на ремонт на нощен клуб, намиращ се на подземен етаж на 16-етажната сграда, е избухнала експлозия.

По информация на в. "Джумхуриет", който цитира кмета Имамоглу, ремонтът е извършван нерегламентирано. По думите му общината не е получила молба от фирмата, занимаваща се с ремонтната дейност, и ремонтът е бил извършван без необходимото разрешение.

В района на инцидента са изпратени полицейски екипи, пожарни коли, линейки, екипи на Националните медицински спасителни екипи (УМКЕ). В момента продължава спасителната операция за изваждането на блокираните хора в блока.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че е предприето широкомащабно разследване по случая. Той уточни, че са издадени заповеди за арест на петима заподозрени. Серап Мерген, специалист по пожарна безопасност, каза пред "ТРТ-Хабер", че има вероятност да не е имало авариен изход от нощния клуб. По този начин тя коментира причината за огромния брой загинали при трагедията.

БТА/Дневник