Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на "Балкански поток", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

"Тръбата е 100% българска, изцяло на територията на България, акциите са 100% на българите. Към днешна дата има 1,309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем "Балкански поток", каза още Борисов.

Той отново обясни, че застава зад промените в Конституцията, предложени от Христо Иванов от „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Очаква се депутатите да обсъдят внесения от ПП-ДБ проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта "Турски поток" на българска територия. Борисов каза, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят създаването на комисията.

"Щом ще работим за интересите на други държави, поне да е ясно, че работим за интересите на чужди държави“, добави Борисов и направи уточнението: Понятие "Турски поток" на територията на България няма.

Той съобщи, че към днешна дата от Солун през Петрич между 8 и 10 млн. руски газ влизат в България. Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби, добави Борисов.

На въпрос за предстоящото първо четене на промените в Закона за хазарта, които предвиждат забрана на рекламите на хазартни игри, Борисов каза, че "има време".

Според кратката справка, която Борисов представи пред журналистите, той твърди, че за последните 9 месеца 150 пъти се е виждал с ПП-ДБ и ДПС.

От 270 дни правителство 150 пъти сме се виждали трите партии - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, каза Борисов, отговаряйки на призива на Кирил Петков ГЕРБ и ДПС да кажат, че са „неформалната коалиция”.

Борисов заяви, че нито се срамува от ПП-ДБ, нито от Христо Иванов и не се разграничава от него.

Конституцията е добра и новото служебно правителство ще бъде избрано по същия начин както и старото - само че не от президента, а от служебния премиер Главчев.

Бойко Борисов каза още, че ГЕРБ са абсолютно готови за избори.

Днес.бг