С таен вот експертно жури, съставено от творци, дейци на  културата, мениджъри, живеещи в Шумен, предложени от творческите гилдии и сдружения, членовете на Комисията по култура и един представител на общинска администрация, определи на заседание днес носителите на “Наградата на Шумен за изкуство и култура” за 2023 г.

Журито е от 15 души, а на заседанието присъстваха и гласуваха 13.

Според статута за удостояване с отличието, то се присъжда на кандидатура, събрала най-малко 50+1 гласа от целия състав на журито, т.е. най-малко 8.

“Наградата на Шумен за изкуство и култура” е индивидуална и колективна.

В раздел “Литература” наградата е за Антоний Димов за стихосбирката “Есхатологии” с 11 гласа.

В раздел “Музика” с 8 гласа наградата получава Красимир Савов за спектакъла „Без радио не мога“.

В раздел “Танц” индивидуалното отличие е за Димитрина Узунова-Господинова, ръководител на Детски танцов състав „Венче“ и Фолклорна формация „Омая“ с 10 гласа, а колективната е за Школа за класически танци към ОДК – Шумен с художествени ръководители Светла Денчева и Юлия Николова за Коледен балетен концерт „Бяла е, вълшебна е, Коледа е...“ с 11 гласа.

С 12 гласа “за” в раздел “Фотография, видео и кино” наградата на Шумен е за документален филм „Времето на Войников“, автори Станчо Пенчев и Добромир Добрев.

В раздел “Изобразително изкуство” се присъжда индивидуална и колективна награда. Първата е за Светозар Чилингиров за Самостоятелна изложба живопис, открита през юни м.г. в ХГ „Е. Карамихайлова“, подкрепена с 12 гласа, втората за Атанас Атанасов и Валерий Желязков за Съвместна изложба, открита през април м.г. в Изложбена зала на РБ “Стилиян Чилингиров“, получили 10 гласа.

Индивидуалната награда в раздел “Приложни изкуства” е за Радослав Ценов за Декоративна металопластика, експонирана на новите алеи на ул. „Марица“ с 11 гласа.  Колективната награда в този раздел е за Школа „Дърворезба“ при ОДК - Шумен, с ръководител Ангел Минчев за аранжирана изложба в МОН през 2023 г. по случай 18 години от създаването на школата с 8 гласа.

В раздел “Дейци на културата” с 11 гласа Наградата е за Марияна Петкова - художник и Румяна Симеонова – литератор за реализиране на поредица от събития на СНЦ „Клуб култура за Шумен“

Предстои наградените да бъдат утврдени с явно общо гласуване от Общинския съвет.

„Наградата на Шумен за изкуство и култура“ се състои от диплом, знак на общината (плакет за колективните носители) и парична награда 800 лева за индивидуалните носители и 1 000 лева за колективните.

Наградата се връчва в Деня на Шумен 11 май.

ШУМ.БГ