Директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов са задържани за 24 часа по Закона за МВР, съобщи БНТ, като се позова на свои източници във вътрешното ведомство.

Общо задържаните са седем. По данни на БНР става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

Събраните до момента доказателства по разследването се докладват на Софийската градска прокуратура, която следва да прецени на кои от заподозрените ще бъдат повдигнати обвинения и за какво. 

Народното събрание пък включи в програмата си за днес проект на решение за създаване на временна комисия за разглеждане на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Предложението за включване в програмата за днес направи народният представител от "Има такъв народ" Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа "за", 41 - "против" и четирима "въздържали се". В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Уважаеми г-н председател в оставка, обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция "Митници" е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите.

Междувременно обиски и претърсвания бяха извършени на няколко места в Свиленград и Хасково, като се предполага, че полицейска операция е свързана с акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция "Митници" в София. 

По неофициална информация в Свиленград са били претърсени 2 адреса - офис сграда и частен дом, както и други два в Хасково, предаде БНТ. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенция "Митници".

Πo данни на местния сайт "Е-Свиленград" обиските са били в дoмoвeтe нa бивш нaчaлниĸ нa Mитницa- Cвилeнгpaд и бизнecмeн, ĸoйтo oтдaвнa e извън cиcтeмaтa нa пpиxoднaтa aгeнция.

На този етап няма информация за задържани и дали е иззето нещо при претърсванията.

По-рано днес директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова беше изведена от сградата и отведена в Антикорупционната комисия за разпит. Според Банкова зад акцията срещу нея стои председателят на ДАНС,  с когото била в лоши отношения от години. Тя пое Агенция "Митници" в началото на март, като беше назначена лично от финансовия министър в оставка Асен Василев. Петя Банкова видя политическа атака в случващото се.

Обиски бяха извършени още в дома и кабинета на Людмил Маринов. Той е заместник шеф на Агенция Митници от 5 март, назначен лично от Петя Банкова. Банкова и Маринов се познават отдавна. И двамата са били служители на ДАНС, преди да се прехвърлят в митниците. Домът и кабинетът на Банкова също са претърсени.

Като обяснение за акцията, за която от прокуратурата през целия ден запазиха мълчание, беше посочен сигнал за реализирана потенциална контрабанда на цигари. Споменато беше и името на бившия митничар Николай Николов, по прякор Паскал.

"Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава. Махнала съм всичките служители, това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата, да го заявят", беше категорична Банкова.

Дир.бг