Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли подадената от самия него вчера оставка, и обяви, че е бил подложен на натиск да го направи. Той обяви решението си на съвместен брифинг с премиера Николай Денков.

"Вчера получих доклад от Калин Стоянов, в който се предлагаше да бъде освободен Живко Коцев като главен секретар и да бъде освободен от длъжност. Пишеше, че става по желание на Живко Коцев", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Той каза, е провел дълъг и откровен разговор с Коцев.

"Коцев е подал тази молба за напускане под натиск от страна на министъра на МВР и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", заяви премиерът в оставка Николай Денков.

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки", каза Живко Коцев.

Той очаква атаките срещу него да се засилят.

По думите му първоначалната му реакция била "на огромно разочарование, обида и болка за отношението спрямо него". "Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност професионалист: мен и моите близки. От сряда насам не се спират със спекулациите и внушенията спрямо моята личност. Очаквам в следващите дни тя да придобие невиждани мащаби. Да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всяко", добави главният секретар на МВР.

Главният секретар на МВР подаде оставка, според премиера е бил подложен на натиск
Виж още
Главният секретар на МВР подаде оставка, според премиера е бил подложен на натиск

"Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и ме задължава, мой морален професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения", каза Коцев.

"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев. Нямаше връзка с него, бяха взели телефона му. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него. Той е професионалист. 33 години служба в МВР. Той е с безупречна репутация. Затова си дава сметката, че бягството в този случай е грешният ход", обясни акад. Денков.

Коцев също коментира и информацията, че ДАНС е правил обиск в неговия дом заради акцията в Агенция "Митници". "На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебния ми офис и дома ми. Всичко останало, което се говори по повод колосални финансови и парични средства - не отговаря на истината", категоричен е той.

Николай Денков заяви, че след като е провел разговор с Коцев, се е обадил на президента Радев. Оказа се, че те са имали също разговор с г-н Коцев. Президентът е информиран за това, което сега ви казвам и аз. При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество, което се иска от г-н Коцев. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, той е съгласен, че при тези обстоятелства това не е редно.

Коцев отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни.

На въпрос дали е защитен свидетел по случая с акцията в Агенция "Митници", Коцев коментира: "Няма да конкретизирам факти и обстоятелства, които са относими към наказателното производство, но МВР и служителите са длъжни да работят в синхрон, координация. Това го налагат общите приоритети и общите цели".

Живко Коцев отговори, че органите на реда трябва да работят в синхрон и единомислие, без значение кой е министър.

Попитан имало ли е заплахи за живота му, Живко Коцев отговори: "Към този миг аз не разполагам с такава информация, но ще поясня - очаквам всичко от всеки".

На въпрос как ще работи с Калин Стоянов оттук нататък, Коцев уточни, че не става въпрос за лични, а за служебни отношения.

"МВР има чисто функционални дейности, които трябва да изпълнява и ние сме длъжен да работим в екип. Нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов или министър Иванов, но ние трябва да си изпълняваме задълженията по закон. Имаме огромни предизвикателства, на които трябва да противодействаме - в синхрон и в партньорство".

Премиерът в оставка отказа да коментира състава на служебния кабинет.

"Ще направим всичко възможно, за да осигурим плавен преход, да предадем информацията, да кажем кои са важните и спешни задачи, които стоят според нас".

В заключение Коцев сподели: Преди около 30 години бях обект на посегателство въоръжено нападение. Причинени са ми болки и страдания, но преодолявайки страха оцелях и към днешна дата съм пред вас. С други думи не се страхувам за живота си.

Дир.бг