477 момчета и момичета от 17 държави се регистрираха за участие в международния турнир по информатика IATI. Домакин на престижната надпревара е Шумен, а организатори са община Шумен, Шуменският университет, Школа А&Б. IATI ще се проведе от 17 април до 20 април, като състезателните дни са 19 и 20 април.

Сили ще мерят информатици от България, Азербайджан, Армения, Грузия, Египет, Израел, Киргизстан, Молдова, Пакистан, Перу, Румъния, Саудитска арабия, Туркменистан, Украйна, Русия, Беларус, Татарстан, като участниците от последните три ще се състезават под неутрален флаг.

За организацията на традиционната надпревара днес на пресконференция говориха Бисерка Йовчева, зам.-ректорът на ШУ Станимир Железов, Даниела Савчева, директор на дирекция „Образование“ в община Шумен.

„Този турнир, който е известен като международния есенен турнир, от тази година се нарича Международен турнир по информатика за напреднали. Причината за смяната на името и времето на провеждане са сондажи с представители на различни държави, като всички се обединиха около идеята състезанието да се провежда през пролетта и да се използва за селекция на националните отбори на страните“, обясни Бисерка Йовчева.

Тя каза още, че и тази година турнирът се очертава да е на много високо ниво, като от големите сили в информатиката отсъстват само Китай и САЩ. „Турнирът е много ценен в някои държави и за медалистите се отпускат стипендии след това. Той е единственият, който позволява да се срещат силни и не толкова силни състезатели и то в две възрастови групи. За съжаление, той не е включен в календара на Министерството на образованието и науката в България“, добави Йовчева.

Тя обясни, че надпреварата ще се проведе по хибриден начин, т.е. и присъствено, и онлайн. Това се налага заради факта, че за някои участници, например от Перу, е трудно да организират пътуване до България. 135 от регистрираните ще са тук в Шумен, останалите ще решават задачи на специален сайт-площадка. Утвърдени са строги правила за феър плей – ще се записва участието на всеки състезател, след което записът ще се публикува.

Бисерка Йовчева благодари на спонсорите (Златни спонсори са Алкомет и Автомагистрали-Черно море) и на община Шумен, която е осигурила 15 000 лв. за организацията на турнира, помага и с наградите и логистиката. От името на общината Даниела Савчева пожела успех на надпреварата и на участниците.

Домакин на същинското присъствено състезание ще е Шуменският университет. „За нас е чест, че сме партньор на този турнир. Важно е този турнир да се развива и да става все по-силен и затова с удоволствие се включваме в организацията и провеждането му“, заяви зам.-ректорът на ШУ Станимир Железов.

В IATI и в паралелно провеждащото се национално състезание по информатика ще участват 41 състезатели от Шумен, като Даниел Койнов, Серкан Рашид, Симона Христова, Весела Николова, Нермин Идидриз са част от националните отбори на България.

ШУМ.БГ