Няма да се поддам на провокации, дребнотемия и предизборни страсти, заяви служебният премиер Димитър Главчев при предаването на щафетата между служебното и редовното правителство. Двата министерски състава се събраха в Министерския съвет за предаването на щафетата, а четирима от министрите влязоха в двойна роля, тъй като трябваше да приемат и предават поста със себе си.

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт се проведе в Гранитната зала на МС.

Димитър Главчев обеща, че ще се пази от партийно пристрастие по време на предизборната кампания и не скри, че е подбрал състава на служебния кабинет с колебание и притеснение, но в крайна сметка гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.

"Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания", очерта намеренията си министър-председателят на 103-то правителство.

"Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции", заяви Главчев.

Призна, че не му е било много лесно при обмислянето и избора на кандидатурите на министрите.

"Искам с моя екип да работим за разрешение на проблемите, а не за тяхното задълбочаване. Приех цялата отговорност и роля да предложа състав на МС. Имах колебания, размисли, притеснения. Всичко това оставям днес зад тази врата", заяви министър-председателят.

Главчев увери, че има доверие на хората, които е избрал. "Те са доказани експерти в своите области с тях имаме нелеката задача да преведем страната в този период. Осъзнавам сложността на прехода, ние трябва да бъде гарант за стабилност", добави служебният премиер.

"Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет - организирането на честни избори", обеща Димитър Главчев.

Преди това премиерът в оставка Николай Денков му пожела успех и предупреди, че на служебния кабинет ще бъде най-трудно организирането на честни избори без да спомене МВР и критиките на ПП-ДБ от последните дни по адрес на оставането в кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов. Името му се превърна през последните дни в ябълката на раздора при реакциите на служебния състав, но никой от двамата премиери - в оставка и служебен, не спомена скандалите по време на церемонията.

Денков отправи и призив към партиите в парламента "никой да не се изкуши да променя Изборния кодекс".

"С това събитие предаваме властта с пожелание за успех, да свършат работата, която да бъде от полза за хората на България. До последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма и да изпълни всички важни задачи, за да осигури плавен преход. Ясно е, че най-трудната задача е да осигурите честни избори", взе думата за прощално изявление Николай Денков.

Според премиера в оставка на Главчев ще му е трудно, защото в момента гражданите нямат доверие в политическия процес.

"Трудно е, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с това действие ще успеете да върнете това доверие", акцентира той. Според него индикаторите за честните избори са дали ще има машини и броят на невалидните бюлетини. "Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка", смята Денков. Вторият индикатор за честни избори е делът на невалидните бюлетини - надявам се да бъде нисък.

След кратките изявления на двамата последва традиционното ръкостискане между премиери и министри, а Денков прегърна Мария Габриел на прощалната церемония. След това отделните министри ще си разменят местата на церемонии по министерства.

По-рано клетвата на служебния кабинет в Народното събрание премина рекордно кратко, за минути, без дебати и декларации в пленарната зала. Присъстваха президентът и вицепрезидентът.

На влизане в парламента Румен Радев направи обстоен коментар на състава на кабинета, като призна, че изобщо не би назначил Калин Стоянов за вътрешен министър, ако е бил на мястото още на Николай Денков. Радев подчерта, че служебният премиер ще носи отговорността за кабинета, защото, по силата на конституционните промени, той ги е избирал.

Надявам се Главчев да умее да управлява тези хора през тези два месеца, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите. "От това, което виждам, доминира старият кабинет, каза Бойко Борисов. Има 3-4 нови имена", каза той минута-две след клетвата.

Димитър Главчев предложи проекта на структура и състав на служебен кабинет на 5 април в сградата на президентството в присъствието на държавния глава Румен Радев и представители на парламентарно представени политически сили, които бяха там за консултации. Преди ден пък президентът издаде три указа наведнъж - за назначаване на служебен премиер, за състава на правителството и за избори 2 в 1 на 9 юни.

Дир.бг