"От това, което виждам в служебното правителство, доминира старият кабинет "Денков-Габриел", и особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначени от ПП - в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена" - това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента след полагането на клетва от новия служебен кабинет с министър-председател Димитър Главчев. Той подчерта и че "ако това с Живко Коцев се окаже истина", биха работили с ПП-ДБ, "но без знаковите им лица".

Борисов се обърна към избирателите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), които по думите му се опитват да вменяват вина, че друг им е виновен и каза, че през двете седмици на преговори за ротацията никой от ДПС не се е намесвал по темите правителство и споразумение.

    "Освен в трето римско - между Кирил Петков и Пеевски по темата за това колко души са необходими за гласуване за регулаторите от 160 гласа".

В петък Борисов е разговарял с Асен Василев. Лидерът на ГЕРБ му благодари, че е потвърдил какво са си говорили. "Можехме да направим съвсем различно нещо във второ римско, както аз го наричам, на обратната страна на листа, за да може това служебно правителство, още повече, виждайки състава му днес - с финансов министър Асен Василев и външен Мария Габриел си представете как щеше да изглежда - по съвсем различен начин".

Борисов добави, че можело да използват тези месеци в преговори, а след изборите да направят "истинско коалиционно споразумение".

    "Ако Асен Василев се беше върнал и беше казал: приемаме този компромис. От това, което виждам в последните дни - те са имали други мисли".

Борисов заяви, че разследващите органи трябва да доведат разследването за контрабандните канали на цигари докрай.

    "Живко Коцев - назначавал съм го за директор на Областната дирекция на полицията във Велико Търново още през 2013 г. и сме го подкрепяли. И съм изненадан от това, което чувам в последните дни. Важно е да се видят тези снимки, които излизат и тези, които са подавали сигнали срещу мен, че ям хора. Ако това се окаже истина, ние бихме работили с ПП-ДБ, но без техните партийни знакови лица. Това, което ми показаха тези снимки с кучето, стана ми смешно, че използва и кучетата да се снимат по такъв начин", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Борисов добави, че последният им разговор с Димитър Главчев преди години в стрия и не бил приятен - тогава му поискал оставката. "Беше нагрубил колегите от БСП и те поставиха това като условие".

Борисов изрази надежда служебният премиер да умее да управлява "тези хора, тези два месеца, да се проведат изборите". Попитан дали ще нарежда на Главчев, тъй като кариерата му е била свързана с ГЕРБ, партийният лидер каза, че ако е имал контакт или влияние върху Главчев, е нямало да остави този външен министър и други от министрите.

Дир.бг