Директор на Националната агенция за приходите (НАП) остава Румен Спецов, а директор на Агенция "Митници" става Георги Димов - досегашен заместник изпълнителен директор на НАП - това обяви вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, която представи на пресконференция ръководствата на приходните агенции.

"Основната задача на Димов ще е да пренесе добър опит и практики в Агенция "Митници" от приходната агенция", посочи Петкова. Тя мотивира назначението и с нуждата от успокояване на ситуацията, след като оглавяващата агенцията Петя Банкова бе арестувана.

Според служебната министърка Димов ще помогне за по-плавния преход към сливане на приходите администрации. По думите на Петкова не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции.

Тя посочи, че събираемостта на бюджетните приходи е от огромно значение за доброто управление на държавата и защита на нейните фискални интереси. 

"Фискалният резерв към 8 април е близо 6,7 млрд. лева", каза още Петкова. От парите във фискалния резерв 4 млрд. лв. са в Сребърния фонд за пенсии и разполагаемите средства са 2,7 млрд. лева, допълни тя.

Дир.бг