Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, съобщиха от МС.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано, че в служебното правителство ГЕРБ застават зад военния министър Атанас Запрянов и искат премиерът Главчев да смени външния - в противен случай служебното правителство няма да има подкрепата на партията. Според Борисов Запрянов, за разлика от външния министър, се е представил фантастично на днешната конференция за сигурността в Черно море, която се състоя в София.

Припомняме, че малко преди съставът на служебния кабинет да бъде гласуван в НС номинираният първоначално за поста на първия дипломат Ивайло Ценов се отказа. Така мястото му беше заето от Стефан Димитров.

Даниел Митов и преди е бил външен министър - първо през 2014 г., когато президентът Росен Плевнелиев го назначава на длъжността в служебното правителство на Георги Близнашки. Митов запазва поста и в последвалото редовно правителство - второто на Бойко Борисов.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС. След изборите през юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ-СДС, но след като не получава нужната подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на президента. От 13 май 2021 г. Митов е зам.-председател на ГЕРБ.

Дир.бг