Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните, съобщиха от Министерски съвет.

От там обаче уточниха, че Вътев е подал оставка. Кандидатът, посочен от служебния премиер да заеме поста, е Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев, Димитър Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения от страна на служебния земеделски министър, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Кирил Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. Тогава той аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет Вътев подаде оставка.

Предложеният за поста Георги Тахов е доктор по икономика, специалност "Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка". Той притежава и магистърски степени по "Счетоводство и контрол" от ВФСИ "Д. А. Ценов", Свищов, "Право" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", както и "Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред" от Академията на МВР, става ясно от сайта на ДФ "Земеделие".

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

Владее немски и английски език.

Вчера, 15 април, служебният премиер предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев Главчев предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Дир.бг