Превантивни мерки за недопускане разпространението на Инфлуенца по птиците на територията на област Шумен бяха приети днес на заседание на Областната епизоотична комисия. Тя бе свикана след зачестилите случаи на птичи грип в страната, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

От началото на годината има регистрирани огнища на птичи грип в областите Пловдив, Велико Търново, Добрич, Димитровград, Пазарджик, Хасково, Кърджали.

„Най-близо до нас е област Добрич, там има три огнища, които са констатирани през месеците февруари-март. Мерките за био сигурност, които се прилагат в птицевъдните обекти, трябва да са затегнати. Освен тези обекти, които са под постоянен контрол, трябва да се обърне внимание на личните стопанства“, обясни д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ-Шумен.

В нашата област има регистрирани 15 ферми за бройлери, 2 ферми за кокошки носачки, 2 люпилни, 2 ферми за развъдни стада птици под контрола на Областната дирекция по безопасност на храните.

„Това, което не можем пряко да контролираме, са личните стопанства с птици по населените места“, каза д-р Баева и отправи апел всички стопанства да бъдат регистрирани, защото все още има такива без регистрация.

От Областната дирекция по безопасност на храните припомниха, че при избухване на заболяването и стопанството е регистрирано, за умъртвените птици собствениците подлежат на обезщетение.

Областната епизоотична комисия прие мерки за недопускане разпространението на заболяването в региона. До 26 април се предвижда да бъдат проведени общински епизоотични комисии.

Другите одобрени мерки са: извършване на засилена информационна компания в населените места, недопускане движението на птици извън стопанствата в населените места, ново населване на птици да се извършва след получено разрешение от директора на ОДБХ-Шумен за съответното стопанство, да продължи регистрацията на лични стопанства на птици, забранява се провеждането на изложби и пазари на територията на област Шумен, незабавно информиране на регистрираните ветеринарни лекари и официалните ветеринарни лекари към ОДБХ-Шумен от стопаните на птицевъдни обекти  при увеличение на смъртността на птиците, извършване на съвместни проверки от контролните органи.

ШУМ.БГ