Собствениците на питейни заведения в Шумен поискаха от кмета на Шумен Христо Христов таксите за разполагане на маси на открито да са по-ниски през периода от ноември до април включително. Срещата се е провела днес в зала 203 на кметството и за нея информираха от пресцентъра на общината.

Собствениците на заведения са дали пример с други градове в страната, които са с редуцирана цена за тротоарно право с до 30% през студените месеци.

Те са споделили притесненията си, че през последните няколко години бизнесът им среща затруднения, причини за които са демографската криза и тенденцията към намаляване на населението, „изместването“ на центъра от главната улица към други точки на града, вендинг автоматите с лесен достъп до храни и напитки и високата такса за тротоарно право. Според тях не е обосновано една и съща такса да бъде събирана през летния и зимния период.

Мотивирали са исканията си и с това, че облагородяват пространствата около заведенията си и допринасят за облика на централната градска част.

Кметът проф. Христо Христов е заявил, че е добре мотивираните им искания да бъдат внесени за обсъждане в Общинския съвет през месец май и е пискал да осигурят представители от бранша, които да изложат предложенията си.

Таксите за разполагане на маси и столове пред заведения за хранене и развлечения са регламентирани в Наредбата за местните такси и цени на услуги. За квадратен метър на ден сумата е в размер на 0.80 лв. за централна градска част и 0.60 лв. за останалата част на града. При нормативно определена площ от 2.5 кв. м. за една маса се заплаща такса от 2 лв. на ден за централната градска част и 1,50 лв. за останалата част от града. Цените са непроменени от 2011 г.

ШУМ.БГ