Бойко Борисов отговори на критиките на президента за предложението Даниел Митов да бъде външен министър, след като в същото време е зам.-председател на ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ напомни на Радев, че в неговите служебни кабинети са участвали представители на БСП, а дори се раждали нови партии, като "Български възход" и "Продължаваме промяната".

"Не мога дори да разбера президента Радев дали мисли, че имаме толкова къса памет. Аз помня ярките политически лица в кабинетите - Весела Лечева, Явор Гечев, шеф на младежкото БСП /б.р - бивш/, Янаки Стоилов, Крум Зарков, Бойко Рашков... цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство и той казва, че то било неутрално", възмути се Борисов.

"Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство - партията на Стефан Янев, партията на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме?!", избухна Борисов от Тутракан.

"Защо Радев не каза откъде-накъде Гвоздейков, Цоков, Вътев ще остават, на данъчните шефът ще остава, областните - изведнъж само ги интересува външният министър и него, и Йотова, който си е техен", попита Борисов.

"Избощо не ме интересува кой ще е външен министър. Въобще не искам да коментирам, освен изопачаването на истината от президента относно неговите служебни правителства. Той си позволяваше да прави международни договори, които ние се караме сега в парламента дали трябва публично да ги оповестят или не. Откъде-накъде?! Ако иска ярки, комуниситчески, червени личности да продължат да управляват, на върха на ДС внуците, като шефове, въобще не ме притеснява това. Ние показахме на нашите външни евроатлантически партньори, че в ГЕРБ мислим и за отбраната, и за външната политика, и за оринетацията на страната", добави Борисов.

Той се възмути най-вече от критиките на ПП-ДБ по адрес на Митов.

"Срам е за ПП-ДБ, Дани Митов е от тях, и когато дойде в ГЕРБ, дойде, за да може да бъде мост между партиите", напомни за времето на Реформаторския блок Борисов, когато ДСБ и Христо Иванов бяха част от него.

Борисов обясни, че самият Митов е съгласувал с него офертата и го е попитал дали да приеме.

"Не, не го предложих Дани Митов, той го съгласува с мен дали да приеме. Можех като Кирил Петков, по-умен е от мен Кирил Петков, да кажа: Дани Митов да излиза и да си подаде оставката и да става като министър", коментира Борисов, като даде примера с Георги Гвоздейков, който остана служебен министър на транспорта. "Трябваше същите номера да правя, които правят те - "Отричате ли се - отричаме се, само да имаме министри", каза по адрес на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ.

"Радев да си спомни за записа на ПП и за ала-балата с наше МВР. Ала-бала - толкова ли са важни изборите в чужбина за тези хора?!", попита Борисов и заяви, че сегашният външен министър Стефан Димитров бил на президента.

"Отхвърлям и искам да остане този министър, да си носи Радев отговорност, както за всичките други провали със служебните министри. Не нося повече ангажимент за това правителство! Христо Иванов и Делян Пеевски да си носят отговорността за конституционните промени. Сега искат ГЕРБ да им е виновен, че са му предложили на Дани Митов. Обади ми се вика "да приема ли", викам - "ами приеми", разказа Борисов.

По думите му при евентуална конституционна криза отговорност ще носят тези, които са направили промените в основния закон и посочи Христо Иванов и Делян Пеевски. "И тогава всички бяха заедно, много се уважаваха и обичаха и по цял ден работеха заедно", заяви Борисов.

 "Да, и ние носим отговорност за тази Конституция. Не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП-ДБ, щото провал в съдебната реформа, в Конституцията, във всички преговори за служебно правителство, провал във всичко! Аз не знам с кое могат да се похвалят", обобщи лидерът на ГЕРБ по повод последиците със служебното правителство след конституционните промени.

Dir.bg