Мери Джей Блайдж, Шер, Foreigner, A Tribe Called Quest, Kool & The Gang и Ози Озбърн бяха въведени в Залата на славата на рокендрола, предава БТА, като се позова на информация от АП. В Залата на славата влизат още Dave Matthews Band и певецът и китарист Питър Фремптън.

Блус изпълнителите Алексис Корнър, Джон Мейъл и Биг Мама Торнтън получиха наградата за музикално влияние, а покойните Джими Бъфет и Норман Уитфийлд, американската рок група MC5, певицата Дион Уоруик ще получат наградата "Musical Excellence".

"Рокендролът е постоянно развиваща се "сплав" от звуци, която въздейства върху културата и движи поколенията", каза Джон Сайкс, председател на Фондацията на Залата на славата на рокендрола. "Всяка от тези групи разруши музикалните бариери и повлия на безброй артисти, които последваха стъпките им".

Церемонията по въвеждането ще се проведе на 19 октомври в арена Rocket Mortgage Fieldhouse в Кливланд, Охайо. Сред музикалните изпълнители, които бяха номинирани тази година, но не попаднаха в списъка, са Марая Кери, Лени Кравиц, покойната Шиниъд О'Конър, соул-поп певицата Шаде, Oasis, Ерик Би и Раким и рокмузикантите Jane's Addiction.

Звезди като Марк Ронсън, Джак Блек, Слаш, Дейв Грол и Пол Маккартни настояваха британско-американската група Foreigner да влезе в Залата на славата. Ози Озбърн влиза като солов изпълнител, след като вече е включен в нея заедно с метъл групата Black Sabbath.

Четирима от осемте номинирани - Шер, Foreigner, Питър Фремптън и Kool & The Gang, участват в гласуването за първи път. Шер е единствената, която има песен №1 през последните шест десетилетия. Тя и Мери Джей, която е с осем мултиплатинени албума и девет награди "Грами", ще помогнат за увеличаване на броя на жените в Залата, които според критиците са твърде малко.

Иначе изпълнителите трябва да са издали първия си комерсиален запис преди поне 25 години, за да бъдат включени в Залата на славата.

За номинираните ще гласуват повече от 1000 артисти и професионалисти от музикалната индустрия. Миналата година Миси Елиът, Уили Нелсън, Шерил Кроу, Шака Кан, Кейт Буш и покойният Джордж Майкъл бяха сред изпълнителите, въведени.

Дир.бг