В днешно време в света има още много страдания, несправедливост, болка - врагове, с които сме длъжни да се борим. Но не сами. Заедно с останалите страни от Европа.

9 май е един от важните моменти на нашето приобщаване към европейското демократично семейство. Европа е континент с множество различни традиции и езици, но и със споделени ценности.

Мотото „Единство в многообразието“ много точно показва визията на континента, а ние българите сме горди, че нашата история и култура са част от това многообразие, че нашата нация е най-старата в Европа, чиято държава е оцеляла през вековете с името, с което е създадена“.

Това каза в словото си на днешното честване на Дена на Европа 9 май в Шумен полк. Калоян Илиев от НВУ „Васил Левски“.

Пред Паметника на загиналите във войните на пл. „Кристал“ бяха дошли областният управител Добромир Добрев, кметът на Шумен Христо Христов, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова, представители на ръководството на общинска и областна администрации, военни, общественици, ученици и граждани.

Поднесени бяха венци и цветя.

По-късно днес по инициатива на областния управител Добромир Добрев ще се проведе кръгла маса на тема „Нашата Европа“. Ще участват ученици от ППМГ „Нанчо Попович“, СУ „Панайот Волов“ - Шумен, СУ „Сава Доброплодни”, СУ „Йоан Екзарх Български“ и ПЕГ „Н.Й. Вапцаров“.

По повод празника довечера пред сградата на община Шумен ще има концерт на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, Детска вокална група „Мики Маус“ и смесен хор „Проф. Венета Вичева“.

ШУМ.БГ