470 мажоретки в 20 отбора от 10 града в България участват в Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“ в Шумен. Цветното събитие се провежда на 11 и 12 май.

Фестивалните прояви започнаха с традиционното парадно дефиле на мажоретните състави, което премина от площад „Кристал“ по бул. „Славянски“ до Община Шумен.

Пред сградата на кметството бе официалното откриване на фестивала. Прозвучаха химните на България, ЕС и Шумен, а в небето прикрепен към балони полетя макет на мажоретка.

"Днес на този празничен за всички нас шуменци ден, искам да пожелая на всички клубове, всички отбори, да съумеят да дадат най-доброто от себе си, за да зарадват шуменската общественост с най-прекрасните мажоретни танци. И нека в тези два състезателни дни най-добрите от вас победят", каза кметът на Шумен Христо Христов.

Първата част от състезателната програма стартира с представянето на отборите в дисциплината 100 метра „марш парад“.

Утре, 12 май (неделя), от 9.30 часа фестивалът продължава в зала „Арена Шумен“, където ще се проведат състезанията по категории.

Националният мажоретен фестивал „Мадарски конник“ се провежда всяка година и е част от майските културни празници на града.

ШУМ.БГ