Отборът на Шумен за юноши до 17 г. се класира на престижното пето място в крайното класиране на държавния шампионат за тази възраст. В директен спор за 5-то място „Шумен“ победи ‚Тунджа Ямбол“ с 80:76 на финалите, които се проведоха в Ботевград.

Във финалите участваха 12 отбора. Шуменци стартираха в надпреварата от четвъртфиналите, като един от най-добрите отбори в източната елитна група.

В първия си мач срещу „Миньор“ Перник момчетата сякаш бяха малко пренавити и въпреки че водеха преди последната четвърт,  отстъпиха победата на перничани със 71:76.

Загубата ги изпрати на баражи за местата от 5-то до 8-мо. „Шумен“ се изправи срещу „Спартак“ Плевен и без проблеми спечели със 76:49, което изпрати отборът в мач за 5-то място срещу „Тунджа“

Този двубой започна много силно за „Шумен“. Баскетболистите контролираха играта и в защита, и в нападение. Добрият процент в стрелбата помогна да шуменци да отбележат 24 точки в първите 10 минути, докато защитата ограничи съперника до 14 точки. През втората четвърт „Тунджа“ започна да вкарва в по-голям процент от случите и изравни играта. Шуменското нападение обаче продължи да е ефективно и след 20:18 във втората четвърт, шуменци се оттеглиха на почивка при аванс от 12 точки – 44:32.

„Шумен“ започна добре и третата четвърт. Тимът поддържаше преднина от 13-15 точки през голяма част от тази част. Отборът от Ямбол обаче не се предаде. Отсъствието на един основните баскетболист в състава на „Шумен‘ – Владислав Станев също помогна да „Тунджа‘ да вкара поредица точки и тимът от Ямбол скъси дистанцията на 9 точки преди последната част – 53:64. В последните десет минути „Шумен“ продължи да поддържа разлика от 5-6 точки. Но отново по-добрата работа на ямболии в подкошията, им позволи да скъсят изоставането си до само 1 точки. В последните минути обаче шуменските баскетболисти не пропуснаха от наказателната линия, а защитата ни спря опитите на „Тунджа“ да обърне резултата и „Шумен“ се поздрави с победа 80:76 и пето място в крайното класиране на шампионата този сезон.

„Балкан“ спечели титлата при 17-годишните след победа над ЦСКА с 82:59. Бронзовите медали бяха спечелени от отбора на „Миньор 2015“, който в малкия финал надви „Черно море Тича“ със 70:65.

ШУМ.БГ