Италиански учени направиха изключително разкритие , свързано с епохален християнски мит.

Тайната вечеря е вдъхновение за много и разнообразни произведения на изкуството. Въпреки това, тъй като всъщност е било вечеря, какво може да са яли присъстващите, чудят се милионите вярващи?

Отговор на хилядолетната загадка дава едногодишно проучване на двама италиански археолози, публикувано от „Дискавъри Нюз“ (Discovery News).

„Библията обсъжда какво се е случило по време на тази вечеря, но не дава подробности какво са яли Исус и неговите 12 другари“, коментира Дженерозо Урчиуоли, археолог в италианския център Петри.

„Отправната точка е предположението, че Исус е бил евреин. Той и учениците му са спазвали традициите, предадени от Тората, и забраните, свързани с храната“, изтъква Урчиуоли.

Събирайки исторически данни и улики от произведения на изкуството като катакомбни рисунки от III век, изследователите успяват да реконструират храните и хранителните навици в Палестина преди 2000 години.

Една от най-големите заблуди, наложена от картината на Леонардо да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове около маса.

Оказва се, че вечерята, организирана в горната стая на къща в Йерусалим, не е представлявала такова седящо събиране край правоъгълна трапеза.

„По това време в Палестина храната се поставя на ниски маси и гостите ядат излегнали се на подови възглавници и килими“, разкрива археологът.

Учените разкриват още, че позицията на гостите около масата се е подчинявала на точно определено правило, като най-важни са били тези отдясно и отляво на почетния гост.

Ако Тайната вечеря беше пасхална трапеза, организирана от евреите тогава, както и сега, за да отбележат изхода от Египет, храната вероятно щеше да включва агнешко.

Писанието ни дава друга следа: безквасният хляб и виното също са в менюто. Исус разчупи хляба и благослови виното, като каза на своите апостоли, че хлябът е Неговото тяло, а виното е Неговата кръв, като по този начин постави основата на Божественото общение.

Според двамата учени другите храни на масата вероятно са били:

- чолент, задушено ястие от боб, което се готви бавно на много слаб огън

- маслини с исоп, билка с аромат на мента

- горчиви билки с шамфъстък

За десерт се предполага, че е бил поднесен харосет. Това е смес от фурми и други ядки, нещо като тахан, объркани с парченца пресни плодове.

„Горчивите билки и харосетът са характерни за Пасхата“, отбелязва Урчиуоли.

Днес.бг