Ден на отворените врати направиха специалисти от Общинския съвет по наркотични вещества към община Шумен и показаха отблизо работата си за борба с различните зависимости сред подрастващите. В инициативата се включиха и полицейски служители от ОДМВР - Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Екипът, който работи с сферата на превенция на зависимостите се срещна с младежи от различни възрастови групи и жители на града, като им заостриха за пореден път вниманието и ги запознаха с негативното влияние на психоактивните вещества. Беше излъчен филмът на ОДМВР - Шумен „От първо лице“, след което имаше демонстрация и тестване на симулационни очила.

Учениците разбраха какво е да шофираш след употреба на алкохол, след употреба на канабис и екстази. След като "блъснаха" майка с количка на пътното платно и се движиха криволичейки по пътя си направиха заключение, че шофиране след употреба на алкохол и наркотици е опасно за всички участници в пътното движение.

В симулацията участваха доброволци от БЧК и ученици от СУ" Йоан Екзарх Български".  Те направиха тест с очилата за симулация. Председатекят на Съвета на хуманитаристите в СУ "Йоан Екзарх Български" Симона Тодорова сподели, че  за първи път вижда как изглеждат хора, които са употребили наркотични вещества в излъчения филм. „Шокирана съм и в същото време уплашена от начина, по който изглеждат. Мисля, че никой родител не иска да вижда детето си по този начин и се радвам, че имахме възможността за пореден път да получим ценни съвети как да се предпазим от наркотиците“, каза Симона Тодорова.

ШУМ.БГ