Космическият кораб „Старлайнер“ все още е скачен с Международната космическа станция (МКС) заради течове, открити в капсулата по време на първата му пилотирана мисия, предаде ДПА. 

Двучленният екипаж е на борда на МКС вече един месец, въпреки че първоначалните планове предвиждаха да останат само седмица.

Нови технически проблеми означават, че американските астронавти Буч Уилмор и Суни Уилямс трябва да отложат връщането си у дома, тъй като мисията е изпълнена с проблеми.

Космическият кораб „Старлайнер“ беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 5 юни. Той успя да се скачи с МКС при втория опит поради проблеми с двигателя.

Освен това в космическия кораб се появиха нови течове на хелий. Един от тях беше открит още преди изстрелването, но според НАСА той не представлява опасност за полета, отбелязва ДПА.

Сега на Земята трябва да се проведат тестове с идентични двигатели, преди „Старлайнер“ да се разкачи от МКС. От НАСА отбелязаха, че никой не е блокиран в космоса.

„Старлайнер“ е дело на компанията "Боинг" и е разработен за повторна употреба. Той се състои от капсула с височина около 3 метра за екипажа и сервизен модул. За разлика от капсулата „Дракон“ на компанията „СпейсЕкс“ на Илон Мъск, той не се приземява във вода, а на суша, отбелязва ДПА.

Дир.бг