Вечерта на 31 август 1997 г. е една от най-черните за Великобритания. Никой дори не подозира, че след няколко часа ще чуе в късните новини за тежка катастрофа в Париж, в която Принцеса Даяна е загинала. За мнозина това е тежка и жестока трагедия, но за много други има редица конспирации, в които започват да вярват. Официалната версия на случилото се, поне след редица експертни гледни точки е, че Диана е станала жертва на пиян шофьор.

И до днес има конспирации, които живеят свой собствен живот и повдигат нови и нови въпроси. Повечето конспирации идват директно от Мохамед ал-Файед, който говори за операция Операция Пагет, коствала милиони лири на британските граждани. Разследването на всички конспирации завършва след години и открива, че всички конспирации са лишени от смисъл и нямат никаква основа, на която да стъпят. Официалната версия, пише Guardian, е практически лошо стечение на обстоятелствата и един жесток инцидент.

Докладът е разгледал повече от 175 теории, развити през следващите години. Сред голяма част от същите твърдения ще открием и някои, които живеят свой собствен живот.

Според Мохамед ал-Файед, принцеса Диана е била убита, защото е забременяла от неговия син Джорджи. Негово мнение е, че короната не можела да приеме това като идея - британска принцеса да бъде във връзка с египтянин. Нещо още по-лошо е, поне според опечаления баща е, е че никой не би искал английски крал да има египтянин-мюсюлманин за баща. На база всичко това, английските специални служби са мислили вариант за премахването на Даяна. Само няколко седмици по-рано, британските таблоиди изразяваха точно такова съмнение, че принцесата може би крие една много особена тайна.

Тази версия рухва малко по-късно, когато патолозите правят изследване и правят сериозни кръвни тестове на кръвта на принцесата. Следи от бременност не са открити и при двата направени теста. Редица приятели и близки твърдят, че Диана не е говорила за подобни изненади, освен това самата принцеса е потвърдила, че използва предпазни средства.

Втора популярна версия е, че принцесата директно очаквала да бъде убита от правителството или короната. Няма точно посочен виновник, все пак говорим за теория, а не за доказана версия. Един от създателите на въпросната версия за гибелта на принцесата, е нейният бивш иконом - Пол Бюрел. Преди да се разделят, принцесата е оставила на Бюрел едно писмо, което да пази за нея. Писмото гласи следното:

"Седя тук на бюрото си днес през октомври, копнеейки да бъда прегърната и окуражена да остана силна и да държа главата си високо. Тази част от живота ми е най-опасна. Планират инцидент с колата ми, проблеми със спирачките и сериозна травма на главата, която да отвори пътя на Чарлз да се ожени повторно."

Писмото със сигурност изглежда плашещо, но има една подробност. Във времето на писане на писмото, Даяна е имала проблеми с автомобила си. Нейният бодигард е загинал при съмнителни обстоятелства и тя самата започва да си мисли, че някой се стреми да я премахне.

Папараците също носят своя кръст, но все още е трудно да се установи тяхната вина. Въпреки многократните молби на принцесата да бъде оставена намира. Тази версия идва от няколко причини. Първата е, че папараци са преследвали Даяна до степен, в която шофьорът е бил притиснат и в опит да избяга, прави фатална грешка. Допълнение е, че папараците искали катастрофата да се случи точно там, за да могат да направят повече снимки. Има и трета версия относно преследвачите, че те не са имали такива планове, но са допринесли за фаталния край.

Разследването бързо посочва, че папараците никога не са някаква обединена сила, а противници, които се състезават за най-добрата възможна снимка. Операция Пеган посочва, че лимузината на Диана се е движела твърде бързо, докато скоростта на папараците, практически не би могла да се вдигне толкова високо, особено след като повечето се движат на скутери, които практически нямат мощността да преследват автомобил.

Вниманието се насочва и към шофьора Хенри Пол. Той е бил директор на сигурността в хотел Риц в Париж. Конспираторите смятат, че г-н Пол е взел пари и от друга организация. Според разследващите, както и по-късните анализи на катастрофата, Хенри Пол не е управлявал под влиянието на алкохол или други упойващи вещества. Конспираторите са категорични, че има дори размяна на проби, за да се скрие истината. Мнозина дори посочват, че Хенри е разполага със сериозни финансови активи, които не могат да бъдат оправдани.

След проверка на всички посочени твърдения, Хенри Пол излиза с положителна алкохолна проба. Въпреки твърденията, че Хенри Пол не обичал да пие, мнозина си спомнят, че често е разпускал в барове, освен това няма следи в банковите му сметки, които да показват неизмерими богатства или по-висок стандарт, отколкото самият директор демонстрирал.

Съществува версия, че лимузината на Даяна е била саботирана. Автомобилът е бил проверяван няколко пъти и не показва абсолютно никакви следи. Очевидци разказват, че са виждали автомобила да се движи бързо, но никой не може потвърди каква е точната скорост. Твърденията, че папараците са помогнали и са заслепявали шофьорът, също не са много адекватни. Изследванията показват, че нито една светкавица не може да премине през гланцирани и затъмнени стъкла на луксозната лимузина на принцесата. Тази версия се оказва чиста конспирация.

Друга теория на конспирацията е, че лекарският екип умишлено е отказал да лекува принцесата и я оставя да умре. Мнозина допълват, че принцесата не е закарана в най-близката болница, където лекарите имат по-сериозно време, за да се намесят и да я спасят. Една от причините за съществуването на тази теория е, че френските парамедици работят по друг кодекс, спрямо своите британски колеги. При тях е важно да предоставят първа помощ на място, а едва тогава да тръгнат към болницата. Мнозина очакват, че реално всичко това е просто още един малък абсурд.

Промяна на установения ред означава, че всички парамедици, пристигнали на инцидента, трябва да се откажат от своята етична клетва, за да угодят на конспираторите - елемент, който остава практически невъзможен. Няма как да има гаранция дали Даяна е можела да оцелее в болницата или докато получава помощ на място.

Конспирациите продължават да се раждат и преди смъртта на принцесата. През 2004 г. американския канал CBS показва видео, в което Даяна говори за афера с Бари Манаки - неин бивш бодигард. Принцесата говори във видеото, че Манаки е бил нейната най-голяма любов. След като отношенията са разкрити, казва Даяна, Бари е бил премахнат, а след това и убит. Конспираторите твърдят, че е имало мистериозен шофьор, който е помогнал за създаването на катастрофата и така е помогнал за фаталния инцидент. Единственият проблем е, че когато започва разследването, мистериозният шофьор, който се движи в насрещното платно, веднага спира на място и се опитва да помогне. Неговите записи и показания са взети и самият човек никога не се е крил.

Dir.bg