Прилепите водят сложен социален живот, споделят храна и активно поддържат приятелства, установи проучване, цитирано от Би Би Си. 

В Северен Уелс учени от университета в Честър са наблюдавали 10 различни местообитания на прилепи. Специалистите разработват и ултралеки устройства за проследяване. Те са със собствено захранване, тъй като съществуващите GPS устройства могат да бъдат твърде тежки за летящите бозайници.

„Нашите нови устройства ще позволят надеждно количествено определяне на движенията, поведението и социалната система на всеки отделен прилеп“, каза д-р Кристина Стенли, автор на изследването. 

Новата нанотехнология се разработва с цел мониторинг в реално време на движенията на всеки прилеп, като по този начин ще се подобри проследяването на тези малки животни. 

Екипът от учени уточни, че прилепите са защитен вид, който играе жизненоважна роля в много екосистеми, като контролира популациите на насекомите, опрашва растения и разпространява семена.

В момента те са сериозно застрашени от звуково и светлинно замърсяване и това може да повлияе на тяхната способност за търсене на храна.

Дарик