Силно критикуваната система за "превъзпитание чрез труд", прилагана срещу противниците и критиците на комунистическия режим в Китай, ще бъде реформирана. До края на годината ще бъде подготвен и съответният закон, заяви на днешната си пресконференция новият председател на Държавния съвет (правителството) на КНР Ли Къцян.

Съответните ведомства работят усилено върху проект за реформа, който може да бъде завършен преди края на годината, отговори Ли на китайска журналистка, която му зададе въпрос по тази деликатна тема на първата му пресконференция като премиер. Ли не бе многословен и заяви на журналистката, че й отговаря съвсем кратко.

Системата за лагери за превъзпитание чрез труд, основана от Мао Цзедун през 1957 г., е подложена на остри критики дори и в официалния печат в Китай, тъй като дава възможност за злоупотреби.

Основана на обикновено решение на полицията, без съответното съдебно решение, системата предоставя свобода на местните велможи да затварят - до четири години максимум – от неудобните критици, оспорващи техния авторитет, до противниците на комунистическата власт.

Новият партиен и държавен ръководител на Китай Си Цзинпин призна, че това е "належащ проблем".

Според доклад на ООН от 2009 г. близо 190 000 китайци са били подложени на този режим, което е три пъти повече от официалния им брой от 60 000 души.

Китайската агенция Синхуа съобщи, че четири града - Нанцзин, Циндао, Чжънчжоу и Ланчжоу - са определени за прилагане на пилотни програми, които да заменят "превъзпитанието чрез труд" с "коригиране на незаконно поведение чрез възпитание". /АФП