Експертна комисия номинира учители и ученици за „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и науката за 2014 година, след близо двучасово заседание днес.

В комисията са общинските съветници Валентина Тодоров и проф. Русанка Петрова, проф. Ивелина Савова от ШУ, Йорданка Димитрова и Димитър Вълканов от общинска администрация, доц. Стела Дончева от Археологическия институт при БАН и Гюлка Калева от РИО. Последната не присъства на заседанието и не гласува.

След тайното гласуване, комисията класира с 6 гласа „за“ на 1 място в категория „Ученик на годината“ в хуманитарната и природоматематическата област Никойлай Николов, ученик от 12б клас на ПМГ „Н. Попович“.
С 4 гласа „за“ Вартан Алексанян бе предпочетен пред братята Хасан и Ибрахим Игнатови в категорията „Ученик на годината“ в областта на изкуствата и спорта.

Единственото предложение за „Учител на годината“ в системата на предучилищното възпитание Стаменка Маринова от ЦДГ „Конче вихрогонче“ получи 6 гласа.

Другото единствено предложение за „Учител на годината“ в начална степен Дарина Спасова от НУ „Ил. Р. Блъсков“ обаче събра 5 бели бюлетини и 1 глас „за“, което означава, че в тази категория награда няма да бъде връчена.

Ангел Ангелов от СОУ „С. Доброплодни“ получи пълна подкрепа в номинацията за „Учител на годината“ в сферата на природните, математическите и техническите науки.

Учителката по пиано на близнаците Игнатови, Маринела Маринова от СОУ „С. Доброплодни“, надделя в конкуренция с диригента на хор „Бодра песен“ Деница Узунова за „Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки, получавайки 4 гласа подкрепа от комисията.

За Директор на детска градина с 4 гласа е номинирана Дарина Димитрова – директор на ЦДГ „Космонавт“, а за Директор на училище – Илка Карева – директор на ІІІ ОУ „Д. Благоев“ с 6 гласа.

Единодушни в номинациите бяха и за „Награда за принос в областта на природните, математическите и техническите науки“ и „Награда за принос в сферата на хуманитарните и педагогически науки“. Там единствените предложения бяха съответно за проф. Иван Цонев от Факултета по технически науки в ШУ и проф. д.ф.н. Добрин Добрев от Факултета по хуманитарни науки в ШУ.

Комисията предложи за „Ученическа формация“ наградата да отиде при „Луди Млади“ от СОУ „С. Доброплодни“, а наградата за педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание – при ЦДГ „Дружба“.

4 гласа получи номинацията на НУ „Ил. Р. Блъсков“ за педагогически колектив в системата на училищното образование, а за наградата „Юридическо лице“ за подпомагане на образованието, номинирано беше Сдружение на директорите в средното образование в Р.България – секция Шумен.

От наградите отпадна предложението на Факултетния съвет на педагогическия факултет при ШУ, който бе номинирал Катедарата по педагогика на изобразителното изкуство за „Академичен научно-изследователски колектив в системата на висшето образование“. Комисията се аргументира с мотивите, че това предложение не се отнася за тях, а по-скоро за Комисията за наградите за изкуство и култура. Освен това предложението е постъпило ден след срока за номинации, който изтече на 11 март.

Предстои предложенията да бъдат гласувани от ПК по образование до 20 април.
Припомняме, че наградите за ученици и студенти са диплом и парична награда в размер на 200 лв., останалите индивидуални – 600 лева, а колективните – 800 лева. Наградата за юридически и физически лица, подпомагащи образованието и науката е диплом и знак на Общината. Средствата се осигуряват от Община Шумен и спомоществователи.

ШУМ.БГ