За първи път тази година Община Върбица ще раздава от собствения си горски фонд дърва за огрев на населението. Очаква се от новата услуга на общината да се възползват близо 2000 домакинства. Тарифата на корен е 12 лв./куб.м, при случай, че се нагърбиш сам да си прибереш дървесината за зимата. Ако пък си платиш по 37,50 лв. на кубик, дървата за огрев ще ти бъдат доставени до дома. 

„Тази година решихме да си потърсим общинските гори и това е част от социалната ни политика. Общината разполага с над 20 хил. дка, от които 12 хил. са за производствени нужди“, каза кметът на община Върбица Мердин Байрям.

Той уточни, че процедурно въпросът е решен с РДГ в Шумен, откъдето са изпратили експерти на проверка и в момента се извършва процеса по маркиране на дърветата за сеч.
„Надявам се до средата на месеца да имаме готовност да започнем изпълняването на поръчките по списъците“, каза Байрям. Паралелно с това ще се проведе и търга за лицензирана фирма, която да извършва услугата по сечта и транспорта, за тези, които желаят да получат наготово дърва за огрев.

Според общинския кмет цената, която общината предлага, е добра, а освен това ще облекчи възрастните хора, които ще изберат услугата дървата да стигнат до дома им. Като пример той посочи, че на свободния пазар кубик дърва струва по 55-60 лв. „Ние решихме да е 37,50 лв. и не търсим печалба, оформихме себестойността на сечта и товаро-разтоварната дейност, която лицензираната фирма ще извършва“, каза кметът.

Досега задоволяването на населението с дърва за огрев ставаше чрез горското стопанство във Върбица, което за тази година предлага дърва за отопление на тези, които желаят. Цената им без ДДС е 12 лв./куб.м. корен и 25 лв./куб.м - за предоставени от склад.

ШУМ.БГ