Идният понеделник, на 28 март, от 18.30 часа, в зала “Проф. Венета Вичева”, концерт ще изнесе клавирно дуо Шаламов. Концертната вечер е част от “Владигерови дни в Шумен "2016", организирани от Общината и фондация “Панчо Владигеров".

В програмата ще звучат творби от Панчо Вдадигеров, Бетовен, Рахманинов, Мусоргски, Дебюси, Д.Кръмб, С. Барбър. По време на концерта ще бъде представена и мултимедия за участието на Алина и Николай Шаламови в проведените конкурси за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ Шумен` 2005 и 2011.

Алина Шаламова е родена през 1986 година в град Русе. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, и Националната музикална академия "Панчо Владигеров" - София, при проф. Милена Моллова.  Лауреат е на много национални и международни конкурси, сред които "Димитър Ненов"-Разград, "Млади музикални дарования"-София, "Zeiler"-София, "Jeunesses musicales"-Букурещ и "Панчо Владигеров"-Шумен, като камерен изпълнител е носител на втора награда на международния конкурс "Concertino Praha"-Чехия. Концертира в България, Румъния, Албания, Чехия, Италия, Испания.

Николай Шаламов е роден през 1990 година в Ростов на Дон. Завършва музикалния колеж и музикалната консерватория „С.Рахманинов“ в родния си град, в класа на И.Бендитский. Пианистът е учил в класа при проф. Милена Моллова в Нов български университет, като паралелно е продължил своето обучение в Ростов на Дон. Лауреат е на редица международни конкурси, сред които: „Милий Балакирев“/Краснодар – 2004/, „Панчо Владигеров“/Шумен – 2007, 2011/, “Campillos” /Малага-2007/ и „Млади виртуози“ /София – 2009/. Бил е стипендиант на програмата „Млади таланти“ – Русия, както и на фондациите „Руски сценични изкуства“ и „Мстислав Ростропович“. Концертира като солист и камерен изпълнител в Европа и Русия.

Клавирно дуо Шаламов  е създадено през 2009 година. Едно от най-големите признания в творческия живот на ансамбъла е удостояването му с Първа награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен през м.септември 2015 година. Алина и Николай получават не само най-високата оценка на журито, но и Наградата на публиката и Наградата за най-добро изпълнение на задължителната пиеса, написана специално за конкурса. Дуо Шаламов получава и още една много престижна награда през 2015 година от Bruno-Frey-Stiftung.

Алина и Николай започват своето партньорство в България, под ръководството на проф.Милена Моллова, световно известен български пианист, един от малкото ученици на легендарния Емил Гилелс. Музикантите се преместват в Мадрид /Испания/, след като са приети с пълна стипендия в престижното частно училище „Кралица София“. През периода 2011-2013 г., младите пианисти имат шанса да разширят репертоара си и да работят с редица големи музиканти, сред които Ралф Готони, Елдар Неболсин, Кенеди Морети, Аленсандър Бондурянски. В момента Алина и Николай Шаламови живеят в Росток /Германия/, и работят за разширяване на своите музикални знания и опит като студенти на известното клавирно дуо проф.Ханс-Петер и Фолкер Щенцел във Висшето училище за музика и театър в Росток.

Съорганизатори на „Владигерови дни в Шумен`2016“ са Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Регионален исторически музей, Музеен комплекс „Панчо Владигеров“, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Дружество на шуменските художници, СБХ -представителство Шумен.

Владигеровите дни в Шумен се провеждат с финансовата подкрепа на Алкомет АД.

ШУМ.БГ