Шуменската полиция засилва контрола по спазване правилата за паркиране. Това става възможно след промяната на Закона за движение по пътищата, който вече дава възможност да се налагат глоби и в отсъствието на нарушителя, като уведомленията се поставят на стъклото.

Само за 4 дни – от миналия четвъртък до неделя, в Шумен по този начин са написани 48 фиша за неправилно паркиране.

„Засилваме контрола и ще съставяме много повече фишове. Положението с паркирането в Шумен е лошо. Гражданите трябва да се научат да се съобразяват с това къде паркират, въпреки усложнената зимна обстановка“, каза за ШУМ.БГ главен инспектор Светослав Иванов, началник сектор "Пътна полиция" – Шумен.

Катаджиите слагат уведомлението за глобата на предното панорамно стъкло на автомобилите. На него е посочено мястото, часа, кой член от закона е нарушен и колко лева е глобата. После копие се изпраща и по пощата на адреса на собственика на возилото. Със същите промени в Закона за движение по пътищата от 21-ви януари се дава 7-дневен срок за плащане от датата на писане на фиша.

„Хубаво е хората да спазят този срок, тъй като после глобите се изпращат в НАП за принудително събиране. Освен това, заради неплатен фиш от само 10 лева, при повторно спиране на автомобила от нашите служители ще се взема шофьорската книжка“, обясни главен инспектор Иванов.

Глобата за неспазване на забраната за паркиране обикновено е 20 лева. За спиране на пешеходна пътека, кръстовище или автобусна спирка вече става над 50 лв., а за обозначено място за инвалиди – 200 лв.

ШУМ.БГ