150 дръвчета ще бъдат раздадени в Шумен в рамките на националната кампания „Лесовъд за един ден“, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие.

Дръвчетата са от видовете сребрист смърч, корейска ела и калина и могат да се получат от всеки, който желае да си засади дърво на 1 април, когато ще се състои „Лесовъд за един ден“.

В Шумен кампанията ще стартира от 10,30 ч. на паркинга до Летния информационен център на ПП „Шуменско плато“ /паркинга до Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“/.

Гости на националната инициатива ще бъдат областният управител Валентин Александров, кметът на Шумен Любомир Христов, директорът на ОД на МВР Шумен Ялчън Расим, началникът на РУ Илиян Николов, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Иванов, експерти от РИОСВ, както и много граждани.

След официалното откриване на кампанията ще се проведат лесовъдски игри с деца, засаждане на дръвчета, представяне пред обществеността на дейностите, които извършват горските служители. Очаква се в игрите да се включат около 200 деца на възраст от 5 до 18 години. Всички те ще получат тениски с мотото на тазгодишната седмица на гората „Гората е живот“, ранички, закуски и много лакомства.

Докато децата опознават гората и дейностите на хората, които се грижат за нея, официалните лица ще засадят в зелената ивица между паркинга и шосето пет дръвчета, като по този начин ще положат началото на озеленяване и на тази част от района около Летния информационен център.

Освен в Шумен националната инициатива „Лесовъд за един ден“ ще се проведе и в останалите стопанства в обхвата на СИДП.

От 10,30 часа в ДГС-Велики Преслав, в местността „Борова гора“ започват интерактивни лесовъдски игри с ученици, засаждане на дръвчета, изпълнения на фолклорни групи и детски музикални изпълнения.

В ДГС-Смядово проявата стартира в 10.30 часа с Ден на отворените врати в стопанството, а от 11.00 часа лесовъди ще запознаят децата с най-честите причини за възникване на пожари в горските територии. Половин час по-късно в стопанството ще се проведе открит урок на тема „Лесовъдството, като професия и хоби“. Учениците ще имат възможност да видят как се работи на терен.

30 иглолистни дръвчета ще засадят лесовъдите от ДЛС „Паламара“ в района на вятърната мелница, която е символ на община Венец. По-късно през деня служителите на стопанството ще гостуват на малчуганите от детска градина „Щастливо детство“. Там също ще бъдат засадени 20 иглолистни дръвчета, след което децата ще се включат в занимания свързани с гората и опазването и.

ШУМ.БГ