Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) и Професионална гимназия по икономика (ПГИ) в Шумен ще бъдат основно ремонтирани. Двете училища са сред 101 професионални гимназии, които ще бъдат модернизирани със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Това предвижда откритата от Министерството на образованието и науката процедура за възлагане на обществена поръчка. Общата прогнозна стойност на поръчката е 84 140 146,91 лева без ДДС. Предвижда се да бъдат ремонтирани учебни корпуси и работилници, саниране на сгради, подмяна на отоплителни, ВиК и електро- инсталации. Инвестицията включва също ремонт на спортни площадки, дворни пространства и др.

Ремонтните дейности за двете шуменски училища са на стойност 1 530 041.69 без да се включва ДДС.

„При нас най-належащо е да се направят покривите, защото имаме много течове и да се подменят радиаторите, иначе сградата на училището беше санирана преди няколко години. И преди сме пускали заявки до министерството. Сега имаше обследване, набелязани са точките  и се радвам, че ще се осъществи цялостен ремонт“, каза за ШУМ.БГ директорът на ПГСАГ Борислав Панайотов.

„Отдавна чакаме и искаме подобен голям ремонт и сме много щастливи, че това ще се случи, защото децата заслужават да учат в модерна учебна среда“, каза директорът на ПГИ Бистра Вацова. Тя допълни, че в гимназията се предвижда цялостно обновяване на учебния корпус, което включва подмяна на ВиК и ел. инсталации, оборудване с нова техника на всички класни стаи и кабинети. Освен това сградата ще бъде изцяло санирана. Ще бъде извършен ремонт на физкултурния салон, изцяло обновена ще бъде и откритата спортна площадка и  двора на училището.

812 116,44 лв. без ДДС ще струват ремонтите в Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, а за Професионална гимназия по икономика сумата е 717 925,25 лв. без ДДС.

Предвижда се ремонтните дейности да приключат до пролетта на 2019 година.

ШУМ.БГ