33-годишният Кънчо С. и 24-годишният Евгени Й. са арестувани за грабеж на възрастна жена във великопреславското село Имренчево. Двамата са привлечени като обвиняеми за грабеж и с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен са задържани за до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна

Кънчо и Евгени извършили престъплението на 17 срещу 18 юли. Двамата обвиняеми се срещнали в Имренчево, където пили. След това отишли до съседно село, където продължили да пият.

Вечерта се върнали в Имренчево, двамата се разделили и Кънчо С. се прибрал да спи в къщата на дядо си. Около 22 часа съучастникът му Евгени Й. го събудил с предложението да направят „удар“. Обяснил  на Кънчо С., че 91-годишната му съседка, която живеела самотно от 50 години, имала 1000 лева, които могат да ограбят.

Двамата прескочили оградата на дома й. Евгени счупил стъклото на преддверието на къщата, влязъл вътре и отключил вратата. Влезли в стаята, където спяла възрастната жена, която се събудила от счупването на стъклата, но не успяла да реагира.

Евгени започнал да иска парите й. Жертвата обяснила, че е останала с 40 лева, тъй като си купила дърва за огрев. Евгени започнал да тършува из стаята, за да търси парите, а Кънчо му светел с мобилния си телефон. В едно чекмедже Евгени открил портмонето на бабата, в което имало 2 банкноти по 20 лева. Разкъсал възглавница, в която намерил найлонов плик с три банкноти по 50 лева, и продължавал да настоява за още пари.

За да принуди възрастната жена да разкрие къде си държи парите, Евгени я хванал за врата. Жертвата се изплашила и дръпнала ръцете му, за да не я удуши. Тогава Евгени я ударил с възглавница в главата.

Докато тършували из стаята, възрастната жена разпознала по гласа Кънчо, когото познавала от дете. Попитала го дали е той, но Кънчо отрекъл.

На тръгване двамата преровили и мазето на ограбената жена, но не намерили нещо за вземане.

Обирджиите били разкрити на сутринта, а парите - предмет на грабежа, са били открити и иззети от двамата обвиняеми.

В сряда от полицията изнесоха допълнителна информация за двамата апаши.

Кънчо бил разпитан пред съдия в Окръжен съд-Шумен, където направил пълни самопризнания. Евгени обаче запазил пълно мълчание през цялото време, помнил само, че били заедно в заведение, където се черпили.

Кънчо е известен на полицията като автор на 10 кражби. „Работил“ предимно в мазета и частни къщи в Имренчево и региона. Три пъти е хващан да краде пчелен мед. Задигал е и ракия, вино, консерви с месо, телевизор, медни съдове, разсад за домати, чанта с документи. Осъждан е многократно.

Евгени е осъждан само три пъти - два пъти за палеж и един път за хулиганство придружено със съпротива на орган на властта, след като причинил смърт на котка. Автор е на кражба, на нанесена телесна повреда, унищожавал е и е повреждал чуждо имущество.

С постановление на прокурор двамата са задържани за срок до 72 часа, привлечени са като обвиняеми.  Работата по документиране на престъплението продължава, уточниха от полицията. 

ШУМ.БГ