Тържествена заря, заупокойна молитва, възстановка-спектакъл, поднасяне на венци и цветя, са част от проявите, с които община Велики Преслав ще отбележи 140-та годишнината от Освобождението на града. Събитието ще се проведе на централния площад на 2 и 3 март.

Тържествата ще започнат на 2 март с тържествена заря-проверка, а на следващия ден жители и гости на града могат да разгледат музейна експозиция на открито, а в 10.00 часа  ще бъде отслужена заупокойна молитва. Час по-късно на паметника на загиналите преславяни ще бъдат поднесени венци и цветя и в 12.00 ч. ще започне концерт на шуменския духов оркестър “Михаил Биков”.

Церемонията по издигане на националния флаг е насрочена за 13.00 ч. и предшества възстановката-спектакъл “140 години от Освобождението на Велики Преслав”. В нея ще участват Регионалните клонове на Национално дружество “Традиция” от цялата страна, ПК “Възраждане” - Търговище и Родолюбив комитет “Крум Страшний” - Шумен.

Организатори на проявата са Община Велики Преслав, Археологическият музей, Читалище “Развитие-1874”, РК “Традиция“, Велики Преслав - “7-ми Пехотен преславски полк”, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта “Приказка за България”.

Сред гостите на честването са поканени представители на посолства у нас и туристически туроператори.

ШУМ.БГ