Тази година за 22-ри път ще се проведе Фолклорен събор „Петровска китка“. 89 участници, от които групи и индивидуални изпълнители, ще премерят талант и умения в местността „Борова гора“, в НИАР „Велики Преслав“ на 30 юни.

Началото на събора ще бъде в 09:00ч., а Ансамбъл „Дядо Драгой“  от с. Драгоево ще открият събитието с обичая „Кукери“. Тази година съборът ще е с конкурсен характер за втори път.

Над 670 души ще се изявят в колектив или индивидуално в трите категории – Народно пеене (индивидуални изпълнители), Народно пеене (колективи) и Народни танци. Участниците ще се състезават в две възрастови групи – под и над 18 години.

Журито на събора ще бъде председателствано от обичната народна певица и преподавател Дафинка Дамянова, а нейни колеги при оценяването на изпълненията ще бъдат Любчо Василев - хореограф на Ансамбъл „Мизия“ и Юлия Цанкова – фолклорист, дългогодишен автор и водещ на фолклорни предавания по БНР.
След краят на конкурсната програма, Дафинка Дамянова ще зарадва всички присъстващи с изпълнение на любими народни песни. 

ШУМ.БГ