Доналд Тръмп предал на севернокорейския лидер по време на срещата им в Ханой документ, който съдържал призив ядреното оръжие на КНДР и горивото да бъдат прехвърлени в САЩ, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от ТАСС.

Осведомен източник уточни за агенцията, че въпросният документ трябвало да покаже какво точно САЩ имат пред вид под „окончателно и напълно проверимо ядрено разоръжаване на Северна Корея”.

Документът съдържа призив за пълен демонтаж на ядрената инфраструктура на КНДР, ликвидиране на програмите за създаване на биологическо и химическо оръжие, а също на всички балистични ракети, пускови установки и свързаните с тях обекти. Освен това в документа се изисква Пхенян да спре строителството на каквито и да е обекти на ядрената си инфраструктура, а също да осигури достъп на инспектори от САЩ и международни специалисти.

На срещата в Ханой на 28 февруари двамата лидери не стигнаха до споразумение. Те се договориха само да продължат диалога.

Тогава се съобщаваше, че на срещата САЩ са поискали от КНДР да закрие няколко десетки ядрени обекти, докато Пхенян настоявал за демонтаж само на изследователския център в Йонбьон.

dariknews.bg