Националната електрическа компания отмени търг за продажба на електроенергия за 50 млн. лв., критикуван заради силно ограничаващи условия, които не свеждат потенциалните купувачи до един, създават проблем за останалите участници на свободния пазар на ток, а водят до пропуснати ползи за компанията, съобщи "Капитал". Той трябваше да се състои на 19 юни, но срещу него се обявиха Асоциацията на работодателските организации, която обединява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Критики към държавната компания изразиха и много търговци на електроенергия.

Отмененият търг е заменен от две нови процедури. Чрез тях се продава същото количество електроенергия от ВЕИ, но вече има възможност тя да бъде купена от 8 различни търговеца.

Търгът обаче отново е на платформата за двустранни договори, а не на сегмента "Ден напред", който е признат от ЕК и българското законодателство за определяне на референтна пазарна цена. Освен това НЕК, която има над 1.2 млрд. лв. непокрита загуба, пак пропуска възможността да постигне по-големи печалби, като предложи гъвкави оферти, които да покриват моментите с най-голямо търсене и съответно най-високи цени.

Дневник