Външните министри на страните от Европейския съюз одобриха на срещата си днес в Брюксел санкции срещу Турция заради разполагането на два нейни кораба за сондажи за петрол и газ в икономическата зона на Кипър без съгласието на властите в Никозия.

Външните министри на Германия, Австрия и Холандия заявиха, че действията на Анкара от последните седмици са неприемливи. Но в петък националните делегации договориха, а министрите формално одобриха днес, санкции с предимно символичен характер:

- пакетът включва орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция, с които страната да постигне стандартите на ЕС

- замразява се инвестиционната дейност на Европейската инвестиционна банка в Турция

- замразява се и турско-европейското авиационно споразумение

- спират поредицата от разговори с Анкара на високо ниво за икономиката, енергетиката, транспорта и земеделието

- в случай на несъобразяване или последващо ескалиране на напрежението ЕС е готов да нови фокусирани мерки срещу физически лиза и компании, свързани със сондажите.

Така 27 от страните членки подкрепиха Кипър, макар че в Никозия призоваваха за доста по-решителни действия.

За ЕС обаче е важно да продължи връзките с Турция в енергетиката, борбата с тероризма и спирането на нелегалните имигранти.

За настоящата финансова рамка 2014-2020 г. за Турция са предвидени около 5 млрд. евро предприсъединителни еврофондове, но те баха орязани още миналата година заради нарушаване правата на човека и нежеланието на президента Реджеп Тайип Ердоган при тези условия да продължи сближаването със съюза.

Анкара твърди, че корабите действат съгласно разрешителни, издадени от т.нар. Севернокипърска турска република - формирование, създадено след нахлуването на турската армия на острова в средата на 70-те години, което е признато единствено от Турция. В Кипър смятат тази част от острова, населена предимно с етнически турци и преселници, за незаконно окупирана след 1974 г. Анкара, от своя страна, казва, че компромис може да се постигне, ако Европа и Никозия приемат, че кипърските турци имат същите икономически права върху шелфа на страната и решенията им се признаят наравно с тези на кипърското правителство.

Дневник