Премиерът Бойко Борисов изрази съгласие с позицията на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод казуса с австралийския гражданин Джок Полфрийман.

В понеделник Панов призова да не се огъват съдиите, които трябва да гледат искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман и възлагането му на друг съдебен състав, който да го върне в затвора.

Попитан от журналисти как ще коментира искането на Панов Джок Полфийман, който в момента е в мигрантския център в Бусманци, да бъде освободен, днес Бойко Борисов обяви: "Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен. Каквото кажат и аз съм съгласен - така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия, да се съгласявам с него и да не го коментирам."

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че вчера адвокатът на Джок Полфрийман е поискал той да бъде освободен от Бусманци и да отиде на външен адрес, а процедурата вече е в ход. По думите му, ако са спазени всичко условия, за което чака доклад днес, процедурата ще бъде спазена.

На 19 септември Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, бе условно предсрочно освободен от състав на Апелативния съд и въпреки че определението на съда влезе в сила, той бе откаран в мигрантския център в Бусманци, където остава четвърта седмица без обяснение за основанието, на което не му е разрешено да напусне центъра и страната.

На 7 октомври съставът на ВКС изслуша искането на главния прокурор за възобновяване на делото и възраженията на защитата и се очаква да се произнесе в законовия срок от два месеца.

Междувременно дипломати от мисията на Австралия в Атина, както и австралийският външен министър Н. пр. Марис Пейн изразиха загриженост от продължаващото задържане на Полфрийман и призоваха българското правителство да гарантира, че казусът ще се реши при стриктно прилагане на законите.

Дневник