Българското външно министерство е връчило на руския посланик нота за обявяване на дипломат за "персона нон грата" и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната. Това съобщи посолството на Москва в София на страницата си във "Фейсбук" и предупреди, че Русия си запазва правото на ответни действия.

Това е третият случай на изгонен руски дипломат от България за последните три месеца. В края на октомври първи секретар в посолството бе обявен от прокуратурата за шпионин и напусна страната.

Почти час след публикацията на сайта на руското посолство новината все още не бе съобщена от българското външно министерство.

Двамата сътрудници - дипломат от посолството и служител на търговското представителство - ще напуснат страната в посочените в нотите срокове, се казва в съобщението. Служителят на търговското представителство е обявен за неприемлив "в съответствие с чл.9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г." Според въпросния член: "Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е Persona non grata или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив."

Руското посолство обявява решението на българската страна часове след като прокуратурата изпрати до външното министерство информация за двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж, а външният министър Екатерина Захариева заяви, че те вероятно ще бъдат изгонени. Мисията на Москва отбелязва, че не са представени "никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им".

"Руската страна си запазва право за ответни действия. Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство, преди да бъде официално уведомено посолството, за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни", завършва съобщението. Дипломатически източници, цитирани от ТАСС, изразиха - и преди официалната стъпка на министерството - недоволството си, че подобни проблеми се изясняват "с микрофон" в ръка вместо с комуникация с руската страна.

Русия вече отговори реципрочно на изгонването на първия секретар през октомври.

Дневник