Венеция монтира специални сензори - броячи, чрез които да установи колко са туристите в един от най-натоварените сезони за града, съобщава .thelocal.it.

Системата от сензори и камери беше инсталирана по най-оживените улици в града за периода на карнавала, който започна на 8 и ще продължи до 25 февруари. По това време към Венеция се стичат хиляди посетители от цял свят, а местата в хотелите са резервирани от доста по-рано. През тази година обаче гостите са значително по-малко от очакваното - било заради опустошителните наводнения, предшествали тържествата, било заради опасенията от разпространението на коронавируса.

Този сезон средната заетост на хотелите е 70-процента, съобщава регионалният вестник Il Gazzettino, а много от традиционните балове с маски са отменени.

Системата за преброяване на туристите опитва да събере информация откъде идват туристите, колко дълго остават и да отсее от тази статистика придстигащите във Венеция всекидневно по работа.

34 камери са монтирани в стратегически точки около забележителностите, които привличат най-голям интерес. Чрез безжичен интернет на всеки пет секунди системата изпраща данни за броя на хората на конкретното място и посоката, в която се отправят. Така може да се предвиди и броят на хората, които биха се скупчили на определено място и да се организират обходи, които да предотдвратят евентуална блъсканица.

Властите уверяват, че поверителността на посетителите е гарантирана, защото системата не притежава функцията за лицево разпознаване. Едновременно с това обаче тя ще взаимодейства с мобилните им телефони, за да узнае откъде идват.

Напрежението между местните жители и масовите туристи се покачва в последните години, а досега властите се опитваха да регулират отношенията с рестрикции и глоби, например за каране на колело без ръкави и приготвяне на кафе на улицата, градска такса и такса вход за ненощуващите в града посетители.

Дневник