Британският финансов министър Саджид Джавид подаде оставка, предоха британски медии, цитирани от "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че това е изненадващ ход, който разбива планираните промени в кабинета на премиера Борис Джонсън и повдига въпроси за ръководния му екип.

Екипът на Джонсън искаше най-успешните министри да останат на постовете си, но оставката на Джавид заради, според политически редактор, противоречия за неговите съветници наруши баланса в плановете на премиера.

"Той се отказа от работата като министър на финансите", написа в. "Мирър", цитирайки източник, близък до Джавид. "Премиерът каза, че трябва да уволни всичките му специални съветници и да ги замени със специални съветници на ("Даунинг Стрийт - бел.ред.) номер 10, за да станат един екип. Министърът каза, че никой самоуважаващ се министър не би приел тези условия", допълни източникът.

Медии съобщиха, че Риши Сунак, зам.-министър на финансите, е получил предложение да стане финансов министър.

Джонсън искаше да ръководи промяната в кабинета, която трябваше да утвърди авторитета му в правителството. Но първото му уволнение, на министъра за Северна Ирландия Джулиан Смит, който само преди месец помогна да бъде сложен край на трите години политическа безизходица в британската провинция, предизвика критики от политици на север и на юг от границата с Ирландия. Джонсън си навлече критики, че е равнодушен към съдбата на провинцията.

Смит беше централна фигура при възстановяването на северноирландското регионално правителство - ключов елемент на споразумението от Разпети петък, сключено през 1998 г. Работата му тогава беше приветствана от всички политически сили.

Смит беше първият министър, загубил работата си. След това беше последван от министъра на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Андреа Ледсъм, министъра на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Тереза Вилърс и държавния министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Естър Маквей.

Главният прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс съобщи в "Туитър", че подава оставка на фона на промените в кабинета.

Джон Макдонъл, говорител по финансовите въпроси на основната опозиционна Лейбъристка партия, описа промяната в кабинета като хаос.

Дневник