Три дни след като зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини журналисти от Би Ти Ви в корупция, БСП обяви, че той е един от най-сериозните проблеми на демокрацията. Според опозицията обвиненията на журналисти в корупция са опит за намеса в редакционната политика.

В декларация от името на парламентарната група на социалистите депутатът Антон Кутев каза днес, че арогантността и демократичното невежество нямат място в общество, което претендира за европейско развитие, а демокрацията и свободата на словото са завоевание на целия български народ и никой самозабравил се властник няма право да ги поставя под съмнение.

Декларацията на БСП бе заради отправени обвинения в корупция на журналисти от различни медии, като Антон Кутев каза, че те са поне две - "Дневник" и Би Ти Ви. Във вторник в сутрешния блок на БНТ Валери Симеонов каза, че директорът на "Новини, актуални предавания и спорт" в Би Ти Ви Венелин Петков Петков и водещият на предаването "Тази сутрин" Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на изявления на съдружника на Васил Божков в "Ефбет" Цветомир Найденов за негови престъпни схеми. Преди две седмици Найденов обвини Би Ти Ви и "Дневник", че не са публикували информация, която им е предоставил за Божков. Тогава "Дневник" излезе с отговор, че част от твърденията на Найденов не са били потвърдени, а друга част са били неверни, и припомни, че медиите не са длъжни като "пощенска кутия" да пускат към публиката всичко, което някой някъде им е казал.

"Зам.-председателят на парламента обвинява журналисти в корупция - престъпление, за което той е наясно, че те не са извършили. Коренът на корупцията е във властта, а не в медиите", обяви Антон Кутев. Според него обвиненията на журналисти в корупция освен клевета са и опит за намеса кое, кога и как да се публикува.

"Натискът над българските журналисти е многоспектърен, пъстър, често вулгарен за засилване на ефекта. Изключвахте им микрофоните, наричахте ги мисирки, близки до властта овладяваха цели медии. Заплахите очевидно са на почит", каза още Антон Кутев.

После се обърна към управляващите: "Не може да управлявате европейска държава, докато не разберете, че има неща над егото. Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта и всички го усещаме. Журналистите го и виждат. А тези, които не са се поддали на страха и малодушието, го и разказват. Точно тези журналисти ние трябва да защитаваме, а не вие да ги заплашвате."

В отговор Валери Симеонов каза, че позицията на БСП е в стил "Империята отвръща на удара", а поводът е прокараният закон за премахване на частните лотарии, мажоритарен дял в които има обвиненият бизнесмен Васил Божков. Според зам.-председателя на парламента хазартът винаги е бил под чадъра на БСП, а кадри на партията винаги са били на хранилката на Божков.

Дневник