Алкомет сключи 10-годишен договор за производство на елементи от екструдиран алуминий със световен автомобилен концерн със седалище в Мюнхен, Бавария. Частите ще се влагат в гамата от електрически автомобили на компанията. 

"Това е изключително важен момент за "Алкомет". С това ново партньорство минаваме в по-висша лига", каза на пресконференция днес председателят на Надзорния съвет на дружеството Фикрет Индже. 

Той обясни, че съгласно договора, няма право да споменава името на автомобилостроителната компания. Разкри обаче, че "Алкомет" ще произвежда голям набор от части за нея. Те ще се влагат в кутиите на батериите, в системите за сигурност и в самото купе. 

"В момента все още продължават строителните дейности по сградите, в които ще се осъществява новото производство, но голяма част от машините вече са закупени. Предвиждаме да разкрием около 50 нови работни места за квалифициран персонал", обясни Фикрет Индже.

Пандемията от Covid-19 е забавила пускането в експлоатация на най-новия стан, производство на германската компания СМС, но с облекчаването на мерките това вече става възможно и до месец машината ще заработи. 

"Стремим се да диверсифицираме пазарите, като погледът ни е насочен повече към САЩ. До скоро най-голям техен вносител на алуминий бе Китай, но след налагането на мита за внос оттам, ние гледаме да запълним нишата и вече имаме сериозни поръчки", обясни собственикът на "Алкомет".  

Въпреки коронавируса и намаленото търсене на някои от продуктите от алуминий, компанията не е съкратила или пуснала в неплатен отпуск нито един от своите 1100 служители. "Не сме искали и помощи по мярката 60/40, тъй като смятаме, че държавата е по-добре да подпомогне по-нуждаещите се малки и средни фирми", каза Фикрет Индже.  

Той говори и за новостите в Българско-турската търговско-индустриална камара /БТТИК/,  на която е председател на Управителния съвет. Преди дни Камарата е сключила меморандум с най-голямата работодателска организация в Турция - Съюз на камарите и стоковите борси на Турция /ТОВВ/, за създаването на Турско-български форум на търговско-промишлените камари /ТБФТПК/. 

Изпълнителният директор на Камарата Венцислав Венков от своя страна подчерта, че създаването на новия форум дава достъп на българските компании до огромния пазар на Турция. 

ШУМ.БГ